fbpx
HomeBlogIMOBILIARE SAU ACȚIUNI: ÎN CE SĂ INVESTESC?

IMOBILIARE SAU ACȚIUNI: ÎN CE SĂ INVESTESC?

avocat oana somesan, investitii imobiliare actiuni

Să investesc în imobiliare sau în acțiuni? Care investiție este mai avantajoasă? Este o întrebare care se află pe buzele multor oameni care dispun de sume de bani și vor să le investească într-un mod cât mai inteligent.

Răspunsul este unul dificil, întrucât fiecare dintre cele două forme de investiții are avantajele și dezavantajele ei. Ambele reprezintă surse foarte bune de creare a unor venituri pasive, adică a unor venituri care nu necesită efort și prezență fizică constantă din partea voastră.

Vă voi prezenta în continuare câteva avantaje și dezavantaje ale investițiilor imobiliare (în imobile fizice) în comparație cu investițiile în acțiuni:

I. Avantaje investiții imobiliare vs. acțiuni

1. Tangibilitate

    Imobilele, spre deosebire de acțiuni, sunt tangibile, adică pot fi atinse efectiv. Un bun imobil există din punct de vedere fizic, este întabulat în cartea funciară pe numele proprietarului și se transmite prin succesiune generațiilor viitoare. Astfel, imobilele conferă investitorilor un grad mai ridicat de încredere.

    2. Grad ridicat de control

    În cazul imobilelor, investitorul are un nivel foarte ridicat de control cu privire la investiția sa. Investitorul este cel care decide ce strategie urmează, ce model de business alege, în ce locație cumpără, ce tip de chiriași își dorește, etc. Investitorul poate oricând schimba strategia inițială, în funcție de circumstanțe. Desigur, acest lucru îl obligă totodată pe investitor să dobândească anumite cunoștințe specifice din domeniul imobiliar. De asemenea, îl obligă să se implice mai mult în anumite perioade (renovări, găsire chiriași, încheiere contracte, etc.).  Spre deosebire de investițiile în imobile fizice, în cazul investițiilor în acțiuni, deciziile ce țin de strategii, business, etc. nu le iau investitorii. Deciziile sunt luate de managementul companiei respective, de obicei echipă de oameni profesioniști, cu multă experiență, însă controlul se află în mâna lor, nu a investitorului.

    3. Accesibilitate din punct de vedere al informațiilor

    Investițiile imobiliare sunt mai ușor de înțeles pentru multe persoane, așadar sunt mai accesibile din punct de vedere al cunoștințelor. Marea majoritate a oamenilor dețin anumite cunoștințe de baza cu privire la proprietățile imobiliare și învață mai ușor aspecte legate de investițiile imobilare decât de investițiile la bursă. Pentru investiții inteligente la bursă, ai nevoie de o înțelegere mai vastă a unor aspecte economice, a factorilor macro- și microeconomici și asta nu e la îndemâna oricui.

    II. Dezavantaje investiții imobiliare vs. acțiuni

    1. Necesitatea unor investiții inițiale mai consistente

    Investițiile în imobile fizice necesită o investiție inițială mai consistentă, în comparație cu investițiile în acțiuni ale companiilor listate la bursă, unde poți investi chiar și 100 de lei în fiecare săptămână sau la intervale periodice, având o mare flexibilitate în acest sens. Investițiile în acțiuni au așadar avantajul granularității, pe care investițiile directe în imobile fizice nu îl au.

    2. Lichiditate mai redusă

    Investițiile imobiliare în proprietăți fizice au o lichiditate mai redusă comparativ cu investițiile în acțiuni. Vânzarea acțiunilor se realizează de cele mai multe ori imediat, chiar prin telefon, iar banii se încasează într-un termen foarte scurt. Vânzarea unui imobil fizic nu se realizează la fel de repede. Investitorul trebuie să găsească un cumpărător, să semneze contractul de vânzare în fața unui notar public și doar apoi încasează banii.

    3. Grad mic de diversificare

    Dacă la bursă se pot investi sume mai mici în multe companii din domenii complet diferite, în imobiliare gradul de diversificare e mult mai mic. Investițiile se realizează în unul sau mai multe imobile clar identificate.   

    Concluzie:

    Atât investițiile imobiliare, cât și investițiile în acțiuni sunt surse foarte bune de creare a unor venituri pasive. Nu se poate spune că o formă de investiții este mai avantajoasă decât cealaltă. Fiecare are avantajele și dezavantajele ei. Fiecare investitor ar trebui să cunoască aceste avantaje și dezavantaje și să decidă în funcție de profilul său.

    În orice caz, un portofoliu de investiții diversificat (în imobiliare fizice, în REIT-uri, în acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, etc.) este cea mai sigură modalitate de a diminua riscurile și posibilele pierderi. Așadar, recomandarea mea este să fiți deschiși, să vă informați și dezvoltați în domeniul investițional (atât în domeniul imobiliar, cât și în domeniul pieței de capital) și să vă creați un portofoliu de investiții cât mai diversificat.

    Și nu uitați: una dintre regulile de aur în investiții în general este să investești doar în ceea ce cunoști. Nu aveți informații cu privire la un anumit domeniu (ex. criptomonede, imobiliare, acțiuni etc.) nu investiți în ele până nu vă documentați, până nu vă dezvoltați în domeniul respectiv. Doar așa puteți face investiții inteligente și gestiona eventualele riscuri.

    Disclaimer:

    Articolele publicate pe acest blog au scop informativ și educativ și nu trebuie interpretate ca fiind consultanță juridică sau financiară individuală. Informațiile furnizate în aceste articole au caracter general și nu iau în considerare circumstanțele specifice ale fiecărui cititor.

    Cititorii sunt încurajați să solicite consultanță juridică, economico-financiară și tehnică personalizată pentru investițiile lor specifice. Autorii acestui blog și platforma nu își asumă nicio responsabilitate pentru deciziile luate pe baza informațiilor furnizate în articolele publicate. Utilizarea acestor informații se face pe riscul cititorului.

    Termenii utilizați în articolele de blog au fost aleși în așa fel încât să fie accesibili publicului larg. Articolele nu se adresează profesioniștilor din domeniul juridic sau economic. De aceea unii termeni care se referă la concepte juridice sau economico-financiare ar putea fi considerați impropriu utilizați în raport cu terminologia lor riguros juridică sau economică. Aceste formulări au fost alese expres pentru a oferi cât mai mare simplitate și accesibilitate mesajului nostru.

    Share:

    Leave A Reply

    Skip to content