fbpx
HomeBlog3 GREȘELI FRECVENTE ÎN TRANZACȚIILE CU PĂDURI

3 GREȘELI FRECVENTE ÎN TRANZACȚIILE CU PĂDURI

Paduri

Pădurile acoperă aproximativ 6,4 milioane de hectare în România, reprezentând aproape 30% din totalul suprafeței țării. Industria forestieră aduce o contribuție semnificativă la economia țării, generând miliarde de euro anual și oferind locuri de muncă pentru comunitățile locale.

Gradul de atractivitate a terenurilor forestiere este în continuare ridicat, companiile autohtone din industria lemnului, dar si cele străine fiind în continuă căutare a unor terenuri cu păduri de calitate superioară.  

În continuare, vom explora trei greșeli frecvente în tranzacțiile cu terenuri forestiere și modalități de a le evita:

Plata integrală a prețului la semnarea antecontractului

Multe terenuri forestiere din România sunt încă neîntabulate în Cartea Funciară. Proprietarii sau moștenitorii lor dețin doar titluri de proprietate sau în unele cazuri, doar acte premergătoare emiterii titlurilor de proprietate.

Pentru a beneficia de un preț inferior prețului pieței, mulți investitori aleg să plătească prețul integral al pădurii la semnarea antecontractului de vânzare, anterior clarificării situației juridice a terenurilor. Prin antecontract și în baza unei procuri puse la dispoziție de către vânzători, investitorii preiau chiar obligația de clarificare a situației juridice a terenurilor forestiere în numele vânzătorilor.

Deși acest model investițional poate aduce beneficii financiare importante, el prezintă riscuri juridice substanțiale pentru investitor, în special: riscul ca suprafața reală a pădurii în urma măsurătorilor să fie mai mică decât cea din titlul de proprietate, riscul unor suprapuneri cu păduri vecine sau chiar riscul imposibilității clarificării situației juridice a pădurii. Pentru a evita pierderea unor sume importante de către investitori, este foarte important ca aceștia să nu plătească prețul integral al pădurii și nici măcar un avans consistent la data semnării antecontractului.

Până la clarificarea situației juridice și cadastrale, se recomandă achitarea unui avans modic și inserarea unor clauze în antecontracte care să protejeze drepturile investitorilor. 

Lipsa verificării amplasamentului exact al pădurii și a posibilității de exploatare forestieră

Mulți investitori decid cumpărarea unor păduri anterior verificării amplasamentului exact al pădurii prin experți silvici și experți în cadastru.

De asemenea, nu verifică în detaliu posibilitatea de exploatare a terenului forestier. Constată uneori după semnarea contractului de vânzare că au cumpărat terenuri forestiere situate în zone protejate prin lege, care nu pot fi exploatate.

Verificarea amenajamentului silvic anterior cumpărării unui teren forestier este esențială. Amenajamentul silvic este planul de gestionare a pădurii, planul de exploatare ce descrie în detaliu ce arbori sunt pe terenul respectiv (specii, vârstă, volum, etc.) și ce lucrări (raritură, igienă sau tăieri principale) se pot efectua.

În lipsa acestor verificări, investitorii ajung să cumpere terenuri forestiere care nu corespund obiectivelor lor investiționale.    

Lipsa verificării în detaliu a actelor de proprietate

Deși valoarea tranzacțiilor este de obicei mare, verificarea situației juridice a terenurilor forestiere se realizează frecvent la un nivel superficial. Nu se verifică în detaliu legalitatea tranzacțiilor succesive cu privire la terenuri, corespondența dintre titlurile de proprietate și documentațiile cadastrale, situația drumurilor forestiere în zonă, legalitatea procedurii de exercitare a drepturilor de preemțiune conform Codului Silvic.  

Potențialul de risc juridic în cazul terenurilor forestiere rămâne unul ridicat în România. De aceea, ignorarea verificării atente a actelor de proprietate poate avea consecințe grave pentru investitori. Consultarea avocaților specializați în tranzacții forestiere devine crucială pentru a evita blocajele sau pierderile financiare.

Concluzie:

În ciuda problemelor precum defrișările ilegale și pierderea biodiversității, tranzacțiile cu păduri au o dinamică în creștere în țara noastră. Atât investitorii, cât și autoritățile trebuie să adopte o abordare atentă și responsabilă în acest proces. Verificările exhaustive și analizele prealabile reprezintă cheia succesului investiției în terenuri forestiere, asigurând o exploatare sustenabilă și profitabilă.

Disclaimer:

Articolele publicate pe acest blog au scop informativ și educativ și nu trebuie interpretate ca fiind consultanță juridică sau financiară individuală. Informațiile furnizate în aceste articole au caracter general și nu iau în considerare circumstanțele specifice ale fiecărui cititor.

Cititorii sunt încurajați să solicite consultanță juridică, economico-financiară și tehnică personalizată pentru investițiile lor specifice. Autorii acestui blog și platforma nu își asumă nicio responsabilitate pentru deciziile luate pe baza informațiilor furnizate în articolele publicate. Utilizarea acestor informații se face pe riscul cititorului.

Termenii utilizați în articolele de blog au fost aleși în așa fel încât să fie accesibili publicului larg. Articolele nu se adresează profesioniștilor din domeniul juridic sau economic. De aceea unii termeni care se referă la concepte juridice sau economico-financiare ar putea fi considerați impropriu utilizați în raport cu terminologia lor riguros juridică sau economică. Aceste formulări au fost alese expres pentru a oferi cât mai mare simplitate și accesibilitate mesajului nostru.

Share:

Leave A Reply

Skip to content