Cartea Tehnică a Construcției este radiografia completă a unei construcții, începând de la faza de proiect, continuând cu faza de execuție și recepție și terminând cu faza exploatării ei în timp, pe toată durata de existență a clădirii, până la demolarea ei. Este un complex de documente deosebit de importante care se transmite proprietarilor succesivi ai construcției. Aceștia au obligația de a o păstra și completa la zi.
Mulți vânzători omit în practică predarea Cărții Tehnice a Construcției odată cu transferul dreptului de proprietate către cumpărător. Din lipsa cunoștințelor necesare, cumpărătorii preiau construcția fără aceste documente importante, cu consecințe grave pe termen lung.
CUPRINSUL CĂRȚII TEHNICE A CONSTRUCȚIEI
Cartea Tehnică a Construcției este un ansamblu de documente referitoare la proiectarea, execuţia, recepţia, exploatarea, întreţinerea, repararea şi urmărirea în timp a construcţiei.
Continutul și modelul Cărții Tehnice a Construcției este reglementat prin Hotărârea Guvernului Nr. 343/2017 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora, toți investitorii fiind obligați să respecte structura conținutului prevăzută în lege.
Cele 4 (patru) tipuri de documentații cuprinse în Cartea Tehnică a Construcției sunt:
- documentaţia privind proiectarea
- documentaţia privind execuţia
- documentaţia privind recepţia şi
- documentaţia privind urmărirea comportării în exploatare şi intervenţii asupra construcţiei.
Norma legală arătată mai sus cuprinde instrucțiuni detaliate de completare a Cărții Tehnice a Construcției, inclusiv a Jurnalului Evenimentelor.
Pentru clădirile de locuit până la două niveluri şi anexe gospodăreşti, precum şi pentru cele de mică importanţă cum ar fi garduri, cabine poartă etc., Cartea Tehnică a Construcţiei se rezumă la:
- autorizaţia de construire
- procesele-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor
- procesul-verbal de recepţie finală la expirarea perioadei de garanţie
- alte evenimente deosebite în viaţa construcţiei.
ÎNTOCMIREA CĂRȚII TEHNICE A CONSTRUCȚIEI
Cartea Tehnică a Construcției se întocmește prin grija investitorului de către factorii implicați în procesul de proiectare și execuție, în special de proiectant și dirigintele de șantier.
Cartea Tehnică se predă proprietarului construcţiei, după cum urmează:
- documentaţia privind proiectarea şi documentaţia privind execuţia, la recepţia la terminarea lucrărilor;
- documentaţia privind recepţia, precum şi documentaţia privind urmărirea comportării în exploatare şi intervenţii asupra construcţiei la recepţia finală a lucrărilor de construcţii (după expirarea termenului de garanție).
OBLIGAȚIILE PROPRIETARILOR
Cartea Tehnică se predă obligatoriu la înstrăinarea construcției noului proprietar, care are obligația să o păstreze și să o completeze la zi. Ea se păstrează de toți proprietarii succesivi ai construcției, pe toată durata de existenţă ai ei, până la demolare; după demolare, proprietarul predă exemplarul complet la arhiva unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a aflat construcția, pentru păstrare.
În cazul blocurilor cu mai multe apartamente, Cartea Tehnică a Construcției se păstrează de către Asociația de Proprietari și se completează la zi de către administrator.
Prevederile din Cartea Tehnica a Construcției referitoare la exploatare sunt obligatorii pentru proprietari, administratori și utilizatorii ulteriori ai clădirii.
Concluzie:
La încheierea contractelor de vânzare și predarea construcțiilor de la vânzător la cumpărător este deosebit de important pentru cumpărător să solicite și să primească de la vânzător Cartea Tehnică a Construcției. Este o obligație legală a vânzătorului, des încălcată în practică.
Lipsa Cărții Tehnice a Construcției poate avea consecințe serioase pe termen lung: dificultăți în procesul de întreținere, renovare, extindere sau reabilitare, dificultăți în cazul unei vânzări ulterioare, scăderea valorii proprietății din cauza incertitudinilor legate de siguranța clădirii și legalitatea edificării ei, imposibitatea îndeplinirii obligațiilor legale privind păstrarea și completarea Cărții Tehnice a Construcției cu riscul unor amenzi de până la 20.000 Lei.
Reconstituirea Cărții Tehnice a Construcției este posibilă, însă presupune parcurgerea unei proceduri anevoioase cu costuri substanțiale pentru cumpărători.