fbpx
HomeBlogCUM TE PROTEJEZI ÎMPOTRIVA INSOLVENȚEI CONSTRUCTORULUI?   

CUM TE PROTEJEZI ÎMPOTRIVA INSOLVENȚEI CONSTRUCTORULUI?   

constructie

Deschiderea procedurii de insolvență împotriva constructorului pe durata executării lucrărilor înseamnă pentru beneficiar întârzieri semnificative în executarea proiectului, chiar blocarea temporară a acestuia. O astfel de situație generează prejudicii importante pentru beneficiar.

Având în vedere implicaţiile unei eventuale proceduri de insolvenţă a constructorului în cadrul unui proiect imobiliar, la încheierea contractelor de antrepriză este deosebit de important pentru beneficiari să acorde o atenţie sporită instrumentelor de garantare a îndeplinirii obligațiilor de către constructori.

Pentru a se proteja împotriva prejudiciilor pe care le-ar genera insolvența constructorului, beneficiarul are la îndemână următoarele alternative:

SOLICITAREA UNEI SCRISORI DE GARANȚIE BANCARĂ DE EXECUTARE A CONTRACTULUI

Prin contractul de antrepriză, beneficiarul poate solicita antreprenorului (constructorului) să-i pună la dispoziție o scrisoare de garanție bancară de executare a contractului. În practică, valoarea scrisorii de garanție bancară este de obicei de 10% din preţul net al contractului. Această garanţie este menită să acopere toate pretenţiile beneficiarului provenite din executarea contractului de antrepriză, în special cele privitoare la executarea lucrărilor, vicii ale lucrărilor, pretenţiile acordării de penalităţi de întârziere, despăgubiri, precum și pretenţiile de restituire a unor plăti nedatorate.

Prin scrisoarea de garanție bancară, o bancă se va obliga în mod irevocabil și necondiționat să plătească imediat beneficiarului, la prima sa cerere scrisă, orice sumă până la concurența valorii scrisorii de garanție bancară, în situația în care constructorul nu-și va îndeplini obligațiile contractuale (inclusiv în situația insolvenței sale).

Scrisoarea de garanție bancară este unul dintre cele mai bune instrumente prin care beneficiarul se poate asigura că va recupera pierderile (sau cel puțin o mare parte dintre ele) rapid și sigur în caz de insolvență a constructorului pe durata de execuție a lucrărilor.

SOLICITAREA UNEI POLIȚE DE ASIGURARE

O alternativă la scrisoarea de garanție bancară ar fi solicitarea unei polițe de asigurare pentru garantarea îndeplinirii obligațiilor contractuale. Polițele de asigurare sunt de obicei preferate de constructori, întrucât condițiile de emitere a lor sunt ceva mai blânde.

Ele nu sunt însă la fel de favorabile beneficiarilor, întrucât plata sumelor de bani către beneficiari nu se realizează la prima cerere, asiguratorii având de obicei proceduri ușor mai complicate. Totuși, polița de asigurare rămâne o alternativă la scrisoarea de garanție bancară și ar trebui luată în considerare în practică.

REȚINERI DIN SUMELE CORESPUNZĂTOARE FACTURILOR EMISE DE CONSTRUCTOR PE PARCURSUL EXECUTĂRII LUCRĂRILOR  

O altă alternativă pe care o are beneficiarul la îndemână pentru a se proteja împotriva prejudiciilor create de o posibilă insolvență a constructorului este reținerea unui procent din fiecare factură emisă de constructor (de obicei 10%) cu titlu de garanție de executare a contractului, până la recepția la terminarea lucrărilor, când se constituie garanția pe durata termenului de garanție.

Reţinerile în contul garanţiei conferă beneficiarului control asupra sumelor respective, pe toată durata de execuție a lucrărilor. Totodată însă, prezintă dezavantajul faptului că valoarea garanţiei se constituie progresiv, pe măsură ce antreprenorul emite facturi care devin scadente. Astfel, la începutul proiectului garanția este aproape inexistentă sau are o valoare foarte mică. De aceea, există riscul ca valoarea garanţiei să nu acopere prejudiciul beneficiarului, dacă la momentul deschiderii procedurii de insolvenţă proiectul se află într-un stadiu incipient.

Concluzie:

Intrarea constructorului în insolvență pe durata executării lucrărilor generează prejudicii importante pentru beneficiar. În anticiparea unor astfel de prejudicii, este deosebit de important ca beneficiarii să implementeze un mecanism contractual de garantare a executării obligaţiilor de către constructor prin scrisori de garanție bancară, polițe de asigurare sau rețineri din sumele corespunzătoare facturilor emise de constructor pe parcursul executării lucrărilor.

Disclaimer:

Articolele publicate pe acest blog au scop informativ și educativ și nu trebuie interpretate ca fiind consultanță juridică sau financiară individuală. Informațiile furnizate în aceste articole au caracter general și nu iau în considerare circumstanțele specifice ale fiecărui cititor.

Cititorii sunt încurajați să solicite consultanță juridică, economico-financiară și tehnică personalizată pentru investițiile lor specifice. Autorii acestui blog și platforma nu își asumă nicio responsabilitate pentru deciziile luate pe baza informațiilor furnizate în articolele publicate. Utilizarea acestor informații se face pe riscul cititorului.

Termenii utilizați în articolele de blog au fost aleși în așa fel încât să fie accesibili publicului larg. Articolele nu se adresează profesioniștilor din domeniul juridic sau economic. De aceea unii termeni care se referă la concepte juridice sau economico-financiare ar putea fi considerați impropriu utilizați în raport cu terminologia lor riguros juridică sau economică. Aceste formulări au fost alese expres pentru a oferi cât mai mare simplitate și accesibilitate mesajului nostru.

Share:

Leave A Reply

Skip to content