Începând cu data de 6 ianuarie 2024, o nouă lege, Legea 426/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, a adus modificări semnificative privind închirierea locuințelor situate în clădirile cu risc seismic ridicat.
Interdicția de închiriere și consecințele pentru proprietari
Conform noii legi, se interzice închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate în clasa de risc seismic I (clădirile cu bulină roșie). Această interdicție este aplicabilă de la data încadrării în clasa de risc seismic și până la finalizarea lucrărilor de consolidare a clădirii.
Proprietarii care încalcă această interdicție se expun la amenzi substanțiale, cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Centrul Capitalei se află printre zonele cele mai afectate, având numeroase clădiri cu risc seismic I, care ar fi trebuit consolidate până în prezent, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Interdicția de organizare a unor activități ce implică aglomerări de persoane
De asemenea, legea interzice pentru aceeași categorie de clădiri organizarea ori desfășurarea de activități permanente și/ sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință, care implică aglomerări de persoane. Și această interdicție se aplică tot de la data încadrării în clasa de risc seismic I a clădirii și până la consolidarea acesteia.
Aglomerări de persoane înseamnă, potrivit noii legi, prezența simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere (25 de persoane în cazul clădirilor având destinația de lăcaș de cult), fiecăreia dintre acestea revenindu-i o suprafață mai mică de 4 m2.
Și în acest caz, nerespectarea interdicției va putea fi sancționată cu amenzi de până la 10.000 de lei.
Contractele aflate în derulare încetează de drept la 5 februarie 2024
Contractele de închiriere sau cedare în comodat/ folosință a locuințelor situate în clădirile cu bulină roșie, precum și contractele pentru organizarea și desfășurarea unor activități care implică aglomerări de persoane aflate în derulare, încetează de drept la 30 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, respectiv la data de 5 februarie 2024.
Aceleași contracte care se vor afla în derulare la data încadrării clădirii, prin raport de expertiză tehnică, în clasa de risc seismic RsI, vor înceta de drept la 30 de zile de la data încadrării.
Evaluarea seismică a clădirilor
Aceeași lege impune evaluarea vizuală, rapidă a tuturor clădirilor din România până în 2026. Această evaluare se desfășoară în două etape. Prima etapă, programată între ianuarie și noiembrie 2024, se concentrează asupra clădirilor destinate unităților de învățământ, spitalelor și altor clădiri de interes public.
A doua etapă, prevăzută între ianuarie 2025 și iunie 2026, se axează pe evaluarea clădirilor cu destinația principală de locuință, inclusiv a lăcașurilor de cult construite înainte de 1978. Această inițiativă are drept scop identificarea și consolidarea clădirilor vulnerabile la cutremure, contribuind astfel la creșterea siguranței cetățenilor în fața dezastrelor naturale.
Concluzie:
Începând cu acest an, locuințele din clădirile cu bulină roșie nu mai pot fi închiriate. Proprietarii lor se confruntă astfel cu pierderi majore. Locatarii actuali sunt nevoiți să își găsească rapid alte locuințe.
De asemenea, în clădirile cu bulină roșie nu mai pot fi desfășurate activități care implică aglomerări de persoane (ex. săli de teatru, cinema, etc.).
Această schimbare legislativă vine în contextul eforturilor de reducere a riscului seismic și de creștere a siguranței publice în România.